Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Grillując pamiętaj o swoim zdrowiu. Kilka prostych zasad

Grillowanie to jeden z tych sposobów spędzania wolnego czasu, który najbardziej przypadł Polakom do gustu. W ciągu ostatnich dziesięcioleci stał się jednym z nieodłącznych elementów towarzyszących naszym sposobom spędzania wolnego czasu. Gdy tylko zaczyna pozwalać na to pogoda, z niezliczonych posesji i działek w całym kraju unosi się charakterystyczny zapach. Wydawałoby się więc, że wiemy o nim wszystko. Warto jednak pochylić się na kilkoma istotnymi kwestiami.
Grillując pamiętaj o swoim zdrowiu. Kilka prostych zasad

Nie musisz całkowicie zmieniać swoich przyzwyczajeń

Sprawa jest prosta – nie po to rozpalamy grilla, żeby jeść z niego dania wegetariańskie, czy dobierać mięso tak, by było ono możliwie mało tuczące. Niech na nim rządzi kiełbasa, karkówka, ewentualnie szaszłyk, w dalszej kolejności inne wspaniałości, zależnie od indywidualnych upodobań. Do tego nieodłączny przy wieprzowinie, żeberkach wołowych czy kurczaku sos barbecue, w który, jeśli zależy nam na lepszym niż zazwyczaj, możemy zaopatrzyć się np. w sklepie Deli-Guru. Oczywiście, należy z tego rodzaju przyjemności korzystać z rozsądną częstotliwością, zwłaszcza jeśli poziom naszej aktywności fizycznej nie pozwala na ich zrównoważenie, ale grill to grill. Dania wyłącznie dietetyczne spożyjemy przy innej okazji.

Nie oznacza to jednak, że do sposobu przyrządzania nawet najprostszych dań warto podchodzić z zupełną beztroską. Wystarczy pamiętać o kilku drobiazgach, by znacznie zminimalizować towarzyszące im ryzyka.

Zacznijmy od rozpalania – postarajmy się poradzić sobie przy użyciu takiej rozpałki, która nie będzie wydzielać szkodliwych substancji, a więc najlepiej papieru bez nadruków czy laminatów. Nie warto też zastępować węgla iglastym drewnem, które spalając się również może nam szkodzić.

 

Grilluj z uwagą i ciesz się smakiem

 

Kolejna rzecz, jaką warto mieć na uwadze, to tłuszcz kapiący z przyrządzanego mięsa. Jeśli trafia on do ognia czy na rozżarzone węgle, gdzie ulegnie spaleniu, następuje proces jego pirolizy, w rezultacie którego uwolnione zostaną bardzo szkodliwe wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne unoszące się wraz z dymem i trafiające do żywności. Sposób na uniknięcie takiego zagrożenia jest na szczęście banalnie prosty – wystarczy najzwyklejsza aluminiowa folia.

Unikajmy też kontaktu naszego jedzenia z ogniem – wtedy, poza ryzykiem przypalenia, również grozi nam przyjmowanie szkodliwych substancji. Obróbka cieplna ma być rezultatem pozostawienia nad żarem, nie płomieniami.

Poza tym wiele zależy od okoliczności, w jakich umawiamy się na wspólne grillowanie. Nie zawsze jest to przydomowy ogródek, z którego w kilka chwil dostaniemy się do umywalki czy lodówki. Coraz chętniej spotykamy się w tym celu nad rzekami czy w parkach. W takich warunkach bardzo ważne jest więc dbanie o higienę i właściwe przechowywanie mięsa. Warto rozważyć wyposażenie się w papierowe tacki czy widelce, by nie dotykać żywności brudnymi rękami.

Jeśli jednak daniami z rusztu raczmy się przy domu bądź w innym miejscu, w którym łatwo nam przygotować i przynieść wszystko co chcemy, zadbajmy o różnorodność takiego posiłku, rozszerzonego choćby o sałatki, co także przysłuży się naszemu zdrowiu i pozwoli uniknąć wrażenia ciężkości.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Radio Bon Ton - obserwuj nas w Wiadomościach Google
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Treść komentarza: Pani Żaneta pełen profesjonalizm i zaangażowanie. 👌Data dodania komentarza: 27.06.2025, 23:11Źródło komentarza: Goście Radia Bon Ton. "Drzewo genealogiczne, które połączyło pokolenia". O konkursie "Bez korzeni nie zakwitniesz".Autor komentarza: CzarliTreść komentarza: No nie. Polecam zapoznać się z orzecznictwem sądów. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych to nie jest wyłącznie pieszy, którego jedna noga jest na chodniku, a druga na ulicy. Taka interpretacja byłaby absurdalna. Wg dotychczasowego orzecznictwa, jeśli pieszy w sposób oczywisty swoim zachowaniem sugeruje zamiar wejścia na przejście dla pieszych, to jest pieszym wchodzącym na przejście dla pieszych.Data dodania komentarza: 21.06.2025, 18:12Źródło komentarza: Gość Radia Bon Ton - Mariusz Ostrowski, dyrektor WORD w ChełmieAutor komentarza: tubylecTreść komentarza: Zgodnie z artykułem 13, ustępem 1a ustawy o Prawie o ruchu drogowym, informują w dość jasny sposób: „Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem, z wyłączeniem tramwaju”. Przepis wyraźnie wskazuje, że zbliżając się do przejścia pieszy pierwszeństwa nie ma. twierdzenie, że jest inaczej jest nadinterpretacją chętnie wykorzystywaną przez stróżów prawa i cwaniaczków naciągających kierowców na mandat lub "rekompensatę". Kamera w samochodzie pozwoli uniknąć wielu kłopotów.Data dodania komentarza: 16.05.2025, 17:02Źródło komentarza: Gość Radia Bon Ton - Mariusz Ostrowski, dyrektor WORD w ChełmieAutor komentarza: strony-internetowe.radom.plTreść komentarza: superData dodania komentarza: 25.04.2025, 00:46Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 157)Autor komentarza: AdamTreść komentarza: Uważam, że największe szanse na wygranie 69. Konkursu Piosenki Eurowizji w Bazylei w Szwajcarii ma Albania, Australia, Chorwacja, Czechy, Islandia, Niemcy,Data dodania komentarza: 20.04.2025, 16:28Źródło komentarza: Faworyci do wygrania Eurowizji 2025! - BonTonacja
Reklama
Reklama
Reklama
test