Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama

Mąki bezglutenowe - do czego ich używać?

Mąki bezglutenowe to produkty, z których nie muszą korzystać wyłącznie alergicy. Każdy rodzaj doskonale sprawdzi się do przygotowania różnego rodzaju dań, które będą nie tylko smaczne, ale i bogate w wartości odżywcze. Dowiedz się, do czego możesz ich używać!
  • 04.03.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Mąki bezglutenowe  - do czego ich używać?

Mąki, które nie zawierają glutenu - kiedy są szczególnie polecane?

Bezglutenowe mąki można dzisiaj znaleźć w większości sklepów, co z pewnością cieszy sporą liczbę osób uczulonych na gluten. Gluten jest białkiem, które występuje w ziarnach zbóż - jego największą ilość zawiera pszenica, dlatego też mąka pszenna należy do produktów zakazanych w przypadku osób chorujących na celiakię. Jednak alergia na gluten nie jest jedynym powodem, dla którego mąka bezglutenowa gości w naszej kuchni. Wiele diet obfituje w zamienniki mąki pszennej, w tym otręby pszenne oraz inne dostępne rodzaje mąk. Na rynku można znaleźć różnego rodzaju mąki bezglutenowe, które doskonale sprawdzą się do wypieku chleba, pieczenia ciast oraz zagęszczania potraw - poznaj je bliżej i dowiedz się, do jakich dań możesz wykorzystać poszczególne rodzaje!

 

Mąki bezglutenowe - do czego ich używać?

 

  • Mąka jaglana - można przygotować ją samodzielnie, mieląc dowolną ilość kaszy jaglanej. Ten rodzaj mąki ma lekko gorzki smak, zaś wypieki z jej dodatkiem są dość kruche, dlatego też świetnie sprawdzi się ona do pieczenia spodów tart, kruchych ciastek czy babeczek, które można wypełnić owocami;
  • Mąka kukurydziana - najczęściej używana w diecie bezglutenowej, delikatna mąka o żółtej barwie. Służy ona do przygotowania ciast i ciasteczek, jak również wyrobu pieczywa, przygotowania tortilli oraz makaronów;
  • Mąka migdałowa - ma specyficzny, słodkawy smak, dlatego też najlepiej sprawdzi się do przygotowania słodkich ciast i ciasteczek. Oprócz wyjątkowego smaku, mąka ta charakteryzuje się również właściwościami zdrowotnymi, więc zdecydowanie warto posiadać ją w swojej kuchni;
  • Mąka kokosowa - mąka kokosowa bezglutenowa, podobnie jak mąka migdałowa, również posiada specyficzny smak - z tego względu także poleca się ją do słodkich wypieków. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mąki pszennej podczas pieczenia ciast i muffinek, a także jako składnik ciasta na naleśniki serwowane na słodko;
  • Mąka ryżowa - tego rodzaju mąka niekoniecznie dobrze wiąże ciasto, dlatego też warto mieszać ją z innego rodzaju mąką bezglutenową. Mąki ryżowej można z powodzeniem używać jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, naleśników oraz placków podawanych na słodko lub na słono;
  • Mąka z tapioki - mąki z tapioki warto używać do zagęszczania zup oraz sosów, a także do przygotowania różnego rodzaju deserów. Jej zaletą jest duża uniwersalność, gdyż nie posiada ona smaku ani zapachu;
  • Mąka z amarantusa - jest to rodzaj mąki o wielu właściwościach zdrowotnych, którą wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego, magnezu oraz żelaza. Z uwagi na fakt, że doskonale spulchnia ona wypieki, przyda się zwłaszcza do przygotowania ciast, nadając im jednocześnie łagodnego, orzechowego posmaku.

--- Artykuł sponsorowany ---


Radio Bon Ton - obserwuj nas w Wiadomościach Google
Reklamabaner reklamowy Daniłosio
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: EudżiTreść komentarza: Zapowiada się ciekawie, dobry pommysł na scenariuszData dodania komentarza: 3.12.2025, 19:40Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 311) - Film „Bugonia” w specjalnej projekcji DKF "Rewers"Autor komentarza: TomiWuTreść komentarza: BRAWA DLA ORGANIZATORÓW AKCJI!!! TYLKO CHEŁMIANKA!!!Data dodania komentarza: 27.11.2025, 20:44Źródło komentarza: Biało - Zielony Mikołaj znowu w akcjiAutor komentarza: Starszy PanTreść komentarza: Spółdzielczy Dom Handlowy "Kosmos" i kawiarnia. Dysponuję zdjęciem dowodzącym, że tak właśnie było. Kosmos przylgnął do kawiarni zwyczajowo, powodem był "mural" na jednej ze ścian. Jego autorem był chełmski nauczyciel, pan Lewczuk.Data dodania komentarza: 25.11.2025, 14:20Źródło komentarza: Kroniki miasta. Jesień 1970 roku w Chełmie: SDH z akcją pomocową, Trubadurzy nie dojechali, kontynuacja budowy miejskiego szaletuAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Wspaniały koncert, byłam w Lublinie, polecam gorąco.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 12:06Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 302) – "Pop Opera" w Chełmskim Domu KulturyAutor komentarza: DorciaTreść komentarza: Warto się wybrać w sobotni wieczór. Trochę opery, trochę musicalu, trochę rozrywki, wszystko lekko oprawione dialogami artystów. Wśród wokalistek nasza dziewczyna z Chełma - Angelika Gaj.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 12:02Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 302) – "Pop Opera" w Chełmskim Domu Kultury
Reklama
test