Mąki, które nie zawierają glutenu - kiedy są szczególnie polecane?
Bezglutenowe mąki można dzisiaj znaleźć w większości sklepów, co z pewnością cieszy sporą liczbę osób uczulonych na gluten. Gluten jest białkiem, które występuje w ziarnach zbóż - jego największą ilość zawiera pszenica, dlatego też mąka pszenna należy do produktów zakazanych w przypadku osób chorujących na celiakię. Jednak alergia na gluten nie jest jedynym powodem, dla którego mąka bezglutenowa gości w naszej kuchni. Wiele diet obfituje w zamienniki mąki pszennej, w tym otręby pszenne oraz inne dostępne rodzaje mąk. Na rynku można znaleźć różnego rodzaju mąki bezglutenowe, które doskonale sprawdzą się do wypieku chleba, pieczenia ciast oraz zagęszczania potraw - poznaj je bliżej i dowiedz się, do jakich dań możesz wykorzystać poszczególne rodzaje!
Mąki bezglutenowe - do czego ich używać?
- Mąka jaglana - można przygotować ją samodzielnie, mieląc dowolną ilość kaszy jaglanej. Ten rodzaj mąki ma lekko gorzki smak, zaś wypieki z jej dodatkiem są dość kruche, dlatego też świetnie sprawdzi się ona do pieczenia spodów tart, kruchych ciastek czy babeczek, które można wypełnić owocami;
- Mąka kukurydziana - najczęściej używana w diecie bezglutenowej, delikatna mąka o żółtej barwie. Służy ona do przygotowania ciast i ciasteczek, jak również wyrobu pieczywa, przygotowania tortilli oraz makaronów;
- Mąka migdałowa - ma specyficzny, słodkawy smak, dlatego też najlepiej sprawdzi się do przygotowania słodkich ciast i ciasteczek. Oprócz wyjątkowego smaku, mąka ta charakteryzuje się również właściwościami zdrowotnymi, więc zdecydowanie warto posiadać ją w swojej kuchni;
- Mąka kokosowa - mąka kokosowa bezglutenowa, podobnie jak mąka migdałowa, również posiada specyficzny smak - z tego względu także poleca się ją do słodkich wypieków. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mąki pszennej podczas pieczenia ciast i muffinek, a także jako składnik ciasta na naleśniki serwowane na słodko;
- Mąka ryżowa - tego rodzaju mąka niekoniecznie dobrze wiąże ciasto, dlatego też warto mieszać ją z innego rodzaju mąką bezglutenową. Mąki ryżowej można z powodzeniem używać jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, naleśników oraz placków podawanych na słodko lub na słono;
- Mąka z tapioki - mąki z tapioki warto używać do zagęszczania zup oraz sosów, a także do przygotowania różnego rodzaju deserów. Jej zaletą jest duża uniwersalność, gdyż nie posiada ona smaku ani zapachu;
- Mąka z amarantusa - jest to rodzaj mąki o wielu właściwościach zdrowotnych, którą wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego, magnezu oraz żelaza. Z uwagi na fakt, że doskonale spulchnia ona wypieki, przyda się zwłaszcza do przygotowania ciast, nadając im jednocześnie łagodnego, orzechowego posmaku.