Witamina D
Niedobór witaminy D może dotyczyć nawet 80% Polaków. Tak krytycznie niski stan witaminy D powodują różne czynniki. Jednym z nich jest fakt, że organizm w bardzo ograniczonym stopniu zdolny jest do jej produkcji. Aby było to możliwe, konieczna jest synteza witaminy D2 i D3 w skórze. Synteza ta z kolei następuje pod wpływem promieniowania UVB — najpierw przekształceniom ulegają pozyskane ze słońca witaminy D2 i D3, które finalnie, dzięki kolejnym modyfikacjom w wątrobie i nerkach, zamieniają się w finalną postać witaminy D, niezbędnej naszemu organizmowi. Przebywanie w pomieszczeniach zamkniętych, np. w biurze czy w domu, gdzie brakuje dostępu słońca, zakłóca wspomnianą syntezę. Szklane połacie, coraz częściej występujące w pomieszczeniach biurowych, nie rozwiązują problemu. Co więcej, stosujemy coraz więcej filtrów przeciwsłonecznych. Z uwagi na ryzyko rozwoju raka skóry, filtry SPF są dzisiaj koniecznością. Jednocześnie redukują one bardzo wyraźnie syntezę witaminy D, co jeszcze bardziej sprzyja jej niedoborom.
Gdzie znaleźć witaminę D?
Witaminę D w dużych ilościach znajdziemy przede wszystkim w tranie, czyli koncentracie oleju, pozyskiwanego ze świeżej wątroby ryb morskich z rodziny dorszowatych. Tłuszcz ryb morskich również jest znakomitym źródłem witaminy D. Znajduje się ona też w żółtkach jaj, wątróbce, krowim mleku czy w niektórych grzybach, takich jak kurki i borowiki. Witamina D sprzyja prawidłowej gospodarce wapniowo-fosforanowej, wspomaga utrzymywanie prawidłowej struktury kości. O witaminach D2 i D3 mówi się, że to witaminy przyśpieszające odchudzanie, ponieważ po przekształceniu jej w finalną postać witaminy D, wpływają na regulację wydzielania kortyzolu, odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz wydzielanie leptyny, której wysoki poziom odpowiada za uczucie sytości. Catering dietetyczny oferujący smaczne, morskie ryby może być więc dobrym pomysłem na zdrowe odchudzanie.
Witamina A
Jeśli mowa o sprawnym układzie odpornościowym oraz młodym wyglądzie, rola witaminy A jest jedną z najważniejszych. Retinol, czyli witamina A, która została w wątrobie przekształcona do tej postaci, jest bardzo silnym antyoksydantem. Chroni więc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejsza tym samym również ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka. Z kolei jeśli chodzi o wygląd, witamina A korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia je, nadaje im więcej blasku, a dzięki pobudzaniu włókien kolagenowych skóry, zwiększa jej sprężystość.
Skąd brać witaminę A?
Podobnie jak witaminę D, witaminę A znajdziemy w tranie, wątrobie, żółtkach jaj i mleku oraz jego przetworach. Oprócz tego zaś, witamina ta występuje w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Dostawa diety pudełkowej, obfitującej zwykle w warzywa zielone, jak szpinak, jarmuż, sałata, brokuły, a także w pomidory, morele, brzoskwinie, arbuzy czy wiśnie, to spory zastrzyk witaminy A.
Witaminy z grupy B
Do witamin z grupy należą tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy, pirydoksyna, biotyna, cyjanokobalamina. Główną korzyścią wynikającą z prawidłowego oddziaływania tych witamin to stabilniej działający układ nerwowy, lepsza koncentracja, efektywniejsza praca serca i mózgu oraz wydolniejsza gospodarka hormonalna u kobiet. Kwas foliowy szczególnie znaczenie ma w przypadku planowania ciąży i korzystnie wpływa na prawidłowy rozwoju płodu.
Co zawiera witaminy z grupy B?
Witaminy z grupy B znajdziemy między innymi w pełnych ziarnach, w tym w pieczywie pełnoziarnistym, w drobiu, rybach, w szpinaku, jajach, serze, migdałach, w awokado, w ziemniakach, bananach, orzechach włoskich. W okresie ciąży suplementację kwasu foliowego może zalecić, po zebraniu wywiadu lekarskiego, lekarz prowadzący.
Zdecydowanie warto pamiętać o codziennej dawce witamin. Ich niedobory prowadzą do awitaminozy, czyli różnych grup chorób, których cechą wspólną jest przewlekły brak którejś z witamin. Aby zapewnić sobie źródło niezbędnych witamin, warto dokładnie przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Nie powinno zabraknąć tam warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, a także tłuszczów ani białek.