Na 300 stronach znajdują się nie tylko opisy lokalnych, staropolskich przysmaków, ale również przepisy pomocne w samodzielnym wykonaniu potraw.
– Zachęcam Państwa do sięgnięcia po tę wyjątkową publikację i odbycia podróży sentymentalnej, może do lat dzieciństwa, może do czasów znanych z opowieści dziadków czy literatury – mówi marszałek województwa Sławomir Sosnowski. – Warto przy okazji uświadomić sobie, że nas, mieszkańców Lubelskiego, ukształtowały stulecia współistnienia obok siebie różnych nacji, tradycji, religii i kultur. Temu właśnie nasza lokalna kuchnia zawdzięcza wyjątkowość i niepowtarzalny charakter.
Jest kilka dań i produktów z naszych okolic: chełmski makaron jajeczny, chmiel krasnostawski, golasy izbickie, a także jabłczanka i tymianek z Fajsławic, zupa chłopska fajsławicka oraz ser w popiele, znany jako 'Popiołek z Krupego”.
Pełną wersję katalogu 'W krainie lubelskich produktów tradycyjnych” znajdziecie TUTAJ





![Oskubała klientów krasnostawskiego banku. Ukrywała się 20 lat. Namierzyli ją lubelscy „łowcy głów” [FILM] Oskubała klientów krasnostawskiego banku. Ukrywała się 20 lat. Namierzyli ją lubelscy „łowcy głów” [FILM]](https://static2.radiobonton.pl/data/articles/sm-4x3-oskubala-klientow-krasnostawskiego-banku-ukrywala-sie-20-lat-namierzyli-ja-lubelscy-lowcy-glow-1760860830.webp)


Napisz komentarz
Komentarze