Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama

Zrównoważona konsumpcja żywności – dieta dobra dla ludzi i dla planety

W dzisiejszych czasach, gdy nasze działania coraz bardziej wpływają na stan środowiska naturalnego, warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywcze wybieramy i jak często je kupujemy. Zrównoważona konsumpcja żywności przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych i chroni bioróżnorodność, a przede wszystkim jest kluczowym narzędziem w walce z pandemią otyłości.
  • 20.04.2023 14:12
  • Autor: Grupa Tipmedia
Zrównoważona konsumpcja żywności – dieta dobra dla ludzi i dla planety

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Otyłość to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych. Według Europejskiego Urzędu Statystycznego w 2019 roku prawie 53 proc. dorosłej populacji Unii Europejskiej (UE) miało nadwagę, a 17 proc. z nich doskwierała otyłość. Nadmierna liczba zbędnych kilogramów często jest powodem cukrzycy, chorób serca, udaru, zaburzeń hormonalnych i wielu innych przykrych konsekwencji.

Zrównoważona konsumpcja żywności - dlaczego jest ważna?

Skuteczna walka z otyłością wymaga zmiany mentalnej i fizycznej, opartej na diecie. W tym drugim przypadku pomóc może zrównoważona konsumpcja żywności, promowana przez UE. To nic innego jak dążenie do zwiększenia udziału w codziennym menu produktów pochodzenia roślinnego, w tym towarów sezonowych i pochodzących od lokalnych wytwórców.

Świadome korzystanie z dostępnych dóbr – z naciskiem na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia – pozwala nie tylko dbać o nasze zdrowie, ale też minimalizować postępujące negatywne zmiany klimatyczne. Należy pamiętać, że każda rzecz już na etapie produkcji wymaga dostarczenia do jej wytworzenia określonej ilości energii.


 

Dieta zrównoważona dla ludzi i dla planety 


 

Bez dobrze skomponowanego menu nasze zmagania z nadwagą nie przyniosą efektów. W miarę możliwości wybierajmy także produkty spożywcze z ekologicznych upraw i hodowli. Dzięki temu możemy nie tylko poprawić jakość prywatnego jadłospisu, ale także przyczynić się do ochrony środowiska.


 

By schudnąć, trzeba unikać jedzenia w pośpiechu i ograniczyć lub – najlepiej – zrezygnować z alkoholu oraz słodkich napojów. Duże znaczenie ma także regularna aktywność fizyczna w postaci pływania, jazdy na rowerze, biegania czy zwykłego chodzenia.

O sposobach promocji zasad zdrowego odżywiania więcej dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=x2fmMX8TsBk

Zrównoważona polityka żywnościowa 


 

W ostatnich latach rośnie popularność diet wegetariańskich i wegańskich, co przekłada się na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. Pojawiają się innowacyjne rozwiązania technologiczne czy roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału. Te inicjatywy to symptom trendu zadomowienia się pojęcia zrównoważonej konsumpcji w polityce żywnościowej Unii Europejskiej.

Strategia „od pola do stołu” jasno i precyzyjnie pokazuje jakie działania składają się na zrównoważoną konsumpcję żywności. Wiążą się z tym m.in. wzmocnienie pozycji konsumentów czy dostępność i ceny produktów żywnościowych. Z jednej strony Wspólna Polityka Rolna, która realizuje założenia Strategii, dostarcza wsparcia w zakresie produkcji żywności, dzięki któremu proces ten w możliwie najmniejszym stopniu wpływa na środowisko, klimat i bioróżnorodność (np. wsparcie dla nowoczesnych technologii w gospodarstwach rolnych). Z drugiej strony możemy mówić o wspieraniu poprawy jakości produktów, które trafiają na nasz stół, w tym o wsparciu dotyczącym systemów jakości żywności, krótkich łańcuchów dostaw żywności czy rolnictwa ekologicznego.

Więcej informacji na temat działań wspierających zrównoważoną konsumpcję żywności znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.


 

Fot. www.canva.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Radio Bon Ton - obserwuj nas w Wiadomościach Google
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: EudżiTreść komentarza: Zapowiada się ciekawie, dobry pommysł na scenariuszData dodania komentarza: 3.12.2025, 19:40Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 311) - Film „Bugonia” w specjalnej projekcji DKF "Rewers"Autor komentarza: TomiWuTreść komentarza: BRAWA DLA ORGANIZATORÓW AKCJI!!! TYLKO CHEŁMIANKA!!!Data dodania komentarza: 27.11.2025, 20:44Źródło komentarza: Biało - Zielony Mikołaj znowu w akcjiAutor komentarza: Starszy PanTreść komentarza: Spółdzielczy Dom Handlowy "Kosmos" i kawiarnia. Dysponuję zdjęciem dowodzącym, że tak właśnie było. Kosmos przylgnął do kawiarni zwyczajowo, powodem był "mural" na jednej ze ścian. Jego autorem był chełmski nauczyciel, pan Lewczuk.Data dodania komentarza: 25.11.2025, 14:20Źródło komentarza: Kroniki miasta. Jesień 1970 roku w Chełmie: SDH z akcją pomocową, Trubadurzy nie dojechali, kontynuacja budowy miejskiego szaletuAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Wspaniały koncert, byłam w Lublinie, polecam gorąco.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 12:06Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 302) – "Pop Opera" w Chełmskim Domu KulturyAutor komentarza: DorciaTreść komentarza: Warto się wybrać w sobotni wieczór. Trochę opery, trochę musicalu, trochę rozrywki, wszystko lekko oprawione dialogami artystów. Wśród wokalistek nasza dziewczyna z Chełma - Angelika Gaj.Data dodania komentarza: 22.11.2025, 12:02Źródło komentarza: BLIŻEJ KULTURY (odc. 302) – "Pop Opera" w Chełmskim Domu Kultury
Reklama
test